"Kútásás, tisztítás, mélyítés. Mert öntözni emberi dolog."

 | Kezdőlap |  Szolgáltatásaim  | Referenciák  | Elérhetőség |

Szolgáltatásaim:
Vízkeresés, kútkimérés, szaktanácsadás, kútásás, kútfúrás, kútmélyítés, kúttisztítás, kútgyűrű, fedlap, ciszterna, akna, vízgyűjtő készítés, cölöp-alap készítés, árokásás.

Vízkimérés:
A vízkimérés pálcás kiméréssel történik, mely módszert több száz ásott kútjaim igazolnak.

Hogyan kezdek hozzá?
Utánajárok, hogy a szomszédságban rendelkeznek e bármilyen kúttal, ami nagyban befolyásolja a kútásás és a kútfúrás sikerességét. Amennyiben a szomszédságban több helyen is van kút, biztos a siker. A kedves megrendelő eldönti, hogy ásott, vagy fúrt kutat szeretne a kertjébe. Természetesen a helyszín és az igények megismerése után javaslatot szoktam tenni, mit tartok előnyösebbnek. Közösen kijelöljük a leendő kút pontos helyét. Elkezdődik a munka, függően a megrendelt kúttól (ásott, vagy fúrt), mely átlagosan 2-5 napig tart. A munkát erősen befolyásolja a talaj minősége, összetétele, szerkezete (homok, agyag, köves vagy sóderes a talaj), mennyit szükséges ásni vagy fúrni.

Kútásás:
Ásott kút esetében kézzel dolgozom. Folyamatosan lefelé haladva kiásom a kútgyűrűk átmérőjének megfelelő lyukat gyűrűk nélkül, majd a kellő mélység elérése után egymásra helyezem a gyűrűket. Ez alól kivétel, ha a víz elérésénél a talaj minősége nem megfelelő, pl. homok talaj esetében. Ilyenkor az ásás közben lefelé haladva a gyűrűket egymásra helyezem és úgy ásom tovább. Ahogy megtalálom a vizet és a víz kezd előtörni, az lesz a vízszint. Innen még 2-3 gyűrűvel (a vízhozamtól függően) lejjebb ások, így alakítom ki a víztározót. Az utolsó kútgyűrűt a talajszint fölött általában 20 - 30 cm-rel hagyom kint. Ez azért tanácsos, hogy a kút környékén összegyűlt szemét, vagy sáros víz ne kerüljön bele a kútba, továbbá a frissen elkészült kút, tapasztalataim szerint az első évben még süllyedhet. Miután elértem a kellő mélységet, begyűrűzöm a kutat és igény szerint, megbeszélés után beton fedlappal lefedem.

Kútmélység:
általában 8-10-15 kútgyűrű mélységűek, de esetenként előfordulhat ennél nagyobb.

Kútgyűrűk:
átmérője 1 méter
magassága 70-75 cm

Fedlapok:
zárt, lukas
lukas fedlapokon lévő lukak lehetnek: 5-10-20 cm-ek, melyek szivattyú kivezetésére alkalmasak.

Egyéb tudnivalók:
Ha kis hely áll rendelkezésre, felszereléseim mindegyike elemekre bontható, így a kútásás közvetlen helyszínére nem szükséges gépjárművel beállni. Az ásott kút esetében a helyszínen egy kb. 2x2 méteres terület szükséges az állvány felállításához. A munkavégzéshez szükséges eszközeim (vésőgép, felvonórendszer, szivattyúk) árammal (220V, 16A) működnek. Áram hiányában tudok biztosítani aggregátort, melynek természetesen többletköltségei vannak.

Minden esetben saját anyaggal dolgozom (kútgyűrű), ami már be van építve a megbeszélt árba. Az alapszolgáltatásba nem tartozik bele a kitermelt föld elszállítása, de természetesen igény esetén egyedi megállapodással vállalom.

Webtárhely: MALM Group Kft.